WSOP 2016 – hur går det?

2016 års upplaga av World Series of Poker är inte över än! Det dyker fortfarande upp nyheter om turneringen. Just nu inväntar vi den stora finalen som sker i slutet på oktober och början av november. De 9 bästa spelarna från världsturnén kommer att möta varandra runt finalbordet. Men inte vi börjar prata om finalen, måste vi prata lite om vad som hänt under tävlingen.EV45_50K HORSE_Final TableVinnarna i de olika eventen vinner guldarmband. WSOP innehåller sedan 2014 över 65 events. Och sedan har vi såklart Main Event där man spelar no-limit Texas Hold’em. För att delta måste man köpa en plats för 10 000 dollar, så det är ingen tävling för nybörjare. Varje gång en person vinner ett event och armband blir de intagna i Gallery of Champions som finns att beskåda på Binion’s.Under den här tävlingen har man delat ut över 65 armband tack vare flera event. En av de lyckade vinnarna som kunde komma hem med ett armband, kommer från sportens värld. Fotbollsspelaren Neymar Jr. begav sig till Las Vegas så fort han fyllde 21 och deltog i en turnering. Han krossade sina motståndare och kammade hem storpriset: ett eftertraktat WSOP-armband och en plats i WSOP Main Event. Men på grund av sitt hektiska schema kunde han inte delta i Main Event. Istället får han leva med lyckan att han tagit sig dit.NeymarEn annan person som tog hem sitt första armband kommer från Sverige. Professionella pokerspelaren och fiktionsförfattaren Peter Eichhardt har spelat poker i 25 år, så man förstår att han tyckte det var dags att kamma hem ett litet större pris. Han slog ut 302 motspelare i event nummer 6 som utspelade sig över 4 dagar och 3 nätter. Och han fick så klart ta hem finalpotten, vilket var den största vinsten han någonsin vunnit: 438,417 dollar (alltså runt 3.6 miljoner kronor).Vi kan också nämna vinnaren för event 16 där Jason Mercier blev den klara vinnaren. Han vann sitt fjärde guldarmband och hamnade därmed i en klubb med andra pokereliter. Han är nämligen den 39:e personen i världen som lyckas vinna 4 guldarmband. Han delar nu en topplista tillsammans med stora namn som Bill Boyd, Amarillo Slim Preston och Puggy Pearson.Vad väntar vi på nu efter så många vinnare? Jo, vi vill så klar kora nästa världsmästare i poker. Och tyvärr måste vi vänta till 30 oktober, då är det dags för de 9 finalisterna att möta varandra. Och vilka är dessa?

  1. Cliff Josephy – den enda av gänget som har inte bara 1 men två guldarmband. Han är också den äldsta (50 år).
  2. Qui Nguyen – har tjänat mindre på pokerturneringen än det kostar att köpa en plats (runt 9,500 dollar i vinst). Han är den enda som faktiskt bor i Las Vegas.
  3. Kenny Hallaert – Har varit med i Main Event två gångar tidigare och gått hem med vinst fast inget mästerskap. Han tog en femte plats i WSOP Colossus Event där över 22 ooo spelare deltog.
  4. Gordon Vayo – Har vunnit WSOP-pengar 26 gånger och är garanterad åtminstone en vinst på 1 miljon genom att delta vid finalbordet.
  5. Vojtech Ruzicka – Han har vunnit prispengar i 17 andra WSOP-event och är den andra tjecken som tar sig vidare till Main Event.
  6. Michael Ruane – En nybörjare som nog är väldigt förvånad att han fick plats vid bordet. Han har inte vunnit mer än 44, 962 dollar under hela sin professionella karriär och deltog bara i två events vid årets WSOP
  7. Griffin Benger – Han har slutat på 14:e plats i WSOP-events två gångar och den här gången tilltog han inte i några events alls innan han nådde finalbordet. Han är tidigare världsmästare i Counter-Strike.
  8. Jerry Wong – Han och Jospehy kommer båda två från New York. Han har totalt vunnit runt 172 000 dollar i sin karriär och vunnit prispengar 5 gångar av de 16 gångar han deltagit i WSOP-events.
  9. Fernando Pons – Han har bara vunnit lite över inköpspriset för biljetten till Main Event. Han har kommit till Las Vegas för att delta i bara detta event. Han har inte varit med i några av de tidigare eventen.

USA är förstås det land som har flest representanter då Cliff, Qui, Gordon, Michael och Jerry är amerikaner. Kenny representerar Belgien, Vojtech kommer från Tjeckien, Griffin är kanadensare och Fernando representerar Spanien. Tyvärr är det inga svenskar eller kvinnor som har tagit sig till vad man kallar “November Nine”.